16 jun 2022

Mette Nørlem

Jurist og ansættelsesretlig ekspert

Sådan gør du det nemmere for dig selv, når en medarbejder optjener ferie under barsel

En medarbejder er på barsel har pligt til at meddele sin arbejdsgiver, hvornår han eller hun vender tilbage til jobbet. Da medarbejderen i høj grad selv kan bestemme tidspunktet, må arbejdsgiveren tilpasse sig. Det ændrer sig ikke med de nye barselsregler. Alligevel har du som arbejdsgiver mulighed for at lette planlægningen en smule - nemlig hvis du tænker ferieugerne med ind i orlovsplanen.

En medarbejder, der får løn under orlov, hvad enten det er helt eller delvist, optjener feriedage og feriepenge. Orloven betyder dog, at medarbejderen er ferieforhindret - og den nye ferielov giver ikke mulighed for at udbetale feriedagene. Hovedprincippet er nemlig, at ferie, der ikke kan holdes på grund af feriehindring, overføres til det efterfølgende år.

Kravet om, at ferien skal afholdes, kan derfor betyde, at en medarbejder, der vender tilbage fra orlov, har ti ugers ferie til gode.

Hvis medarbejderen vender tilbage fra orlov i slutningen af året, kan det også betyde, at han eller hun skal nå at afholde fem ugers ferie inden årsskiftet.

Regn ferien med ind i orloven - og gør det nemmere for både dig og medarbejderen

Min anbefaling til jer er, at I som arbejdsgiver minder medarbejderen om at regne ferien med ind orloven, når den planlægges. Det giver de fordele, at medarbejderen i højere grad selv bestemmer, hvornår ferien skal afholdes, og at du kan få planlagt arbejdet i hele fraværsperioden. Endelig giver god tid dig også mulighed for at varsle ferien til afholdelse på et bestemt tidspunkt (uden for barselsperioden), hvis I ikke kan nå til enighed.

Tilmeld dig Lønskolens fortsatte kursus om den nye ferielov og kurset om barsel for at blive opdateret på de nyeste regler og få gode råd til håndteringen af reglerne.

Emner:

Ferie Barsel HR Love og regler

Relaterede artikler