
Mette Nørlem
Jurist og ansættelsesretlig ekspertHvad gør du, hvis en medarbejder er feriehindret?
Den nye ferielov har ændret på mange ting – blandt andet på reglerne om feriehindring. Tidligere kunne en feriehindret medarbejder få feriepengene udbetalt. I dag, hvor den nye ferielov gælder, er en udbetaling ikke længere mulig. Men hvad sker der så?

Feriehindring opstår, når en medarbejder ikke kan holde ferie på grund af orlov i forbindelse med barsel, adoption, egen sygdom eller andre særlige forhold. Hvor den feriehindrede medarbejder tidligere fik feriepengene udbetalt, hvis feriehindringen lå i slutningen af ferieafholdelsesperioden eller i perioden, hvor hovedferien skulle afholdes, gælder der nu andre regler.
Med den nye ferielov har vi fået præciseret, at ferieloven har et rekreativt formål. Tanken med ferie er, at medarbejderen skal beskæftige sig med noget andet end arbejde. Og at være syg, at være på barsel, at aftjene værnepligt eller at være feriehindret på anden måde tæller i denne sammenhæng ikke. Den ikke afholdte ferie skal derfor afvikles på et andet tidspunkt.
Det betyder, at ferie, der ikke er afholdt på grund af feriehindring, bliver overført til det kommende ferieår – dog højst fire uger. Kun i det tilfælde, at feriehindringen stadig består efter udløbet af den nye ferieafholdelsesperiode, kan feriepengene udbetales.
Lidt anderledes forholder det sig med den femte ferieuge. En medarbejder, der er feriehindret, kan som alle andre benytte reglerne og mulighederne for overførsel eller udbetaling for denne sidste ferieuge.
Vil du vide mere om ferieloven og håndteringen af de mange nye regler, kan du med fordel tilmelde dig Lønskolens ferielovskursus.
Emner:
Relaterede artikler

Nye regler for orlov og ansættelsesretlig beskyttelse - få overblikket her
Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på, at der fra august og over de næste år træder en række nye regler for orlov og ansættelsesretlig beskyttelse i kraft. Lønskolen giver dig overblikket over reglerne og deres ikrafttræden.

Susanna Christina Møller
Content Creator
Sådan gør du det nemmere for dig selv, når en medarbejder optjener ferie under barsel
En medarbejder er på barsel har pligt til at meddele sin arbejdsgiver, hvornår han eller hun vender tilbage til jobbet. Da medarbejderen i høj grad selv kan bestemme tidspunktet, må arbejdsgiveren tilpasse sig. Det ændrer sig ikke med de nye barselsregler. Alligevel har du som arbejdsgiver mulighed …

Mette Nørlem
Jurist og ansættelsesretlig ekspert
Nye barselsregler – vær opmærksom på de særlige bestemmelser
Hvor meget orlov har dine medarbejdere ret til, og hvornår skal fraværet varsles og afholdes? Få overblikket over de særlige bestemmelser, så du er godt klædt på, når din medarbejder skal på barsel.

Anne Mette Carlsen
Marketing Assistent
Nye barselsregler giver nye muligheder
Det har længe været kendt, at nye barselsregler var på vej. Den 3. marts blev de så endeligt vedtaget, og det betyder, at vi nu skal til at holde styr på nye barselsperioder for forskellige grupper, andre frister for at give besked til arbejdsgiver og orlov øremærket bestemte personer.
